Защо са нужни 3 панти при усилените врати?

Защо са необходими 3 панти при усилените интериорни врати Classen?


Стандартните интериорни врати Класен (Classen) са изградени от периферна дървена рамка с пълнеж „пчелна пита”, укрепена с МДФ или ХДФ плоскости с няколко вида покрития:
1. импрегнирано фолио Примо или 3D ефект. 3D ефект е покритие, което акцентира върху шарката на дървото.
2. ламинирано CPL или Iridium покритие, устойчиво на износване, надраскване, влага, светлина и препарати за почистване
3. и бял UV или PU лак.


Предимството на пчелната пита е, че вратата с такъв пълнеж е по-лека. Така се упражнява по-малък натиск върху пантите, а това удължава перфектното й затваряне по-дълго време.  Вратите с такъв пълнеж се предлагат с две панти.


При усилените врати „пчелната пита“ е заменена с „перфорирано ПДЧ“. ПДЧ са плочи от смлени дървесни частици, произведени по технология на горещо пресоване и слепване със специален вид смола. Такава конструкция на крилото с пълнеж перфорирано ПДЧ, поставен между рамката от иглолистна дървесина е гаранция за висока здравина и стабилност на крилото. Вратата има по- висока устойчивост на деформация. Крилото с такъв пълнеж има по- добра топло и шумоизолация.


Усилените интериорни врати Classen обаче или иначе казано по-тежките врати с пълнеж перфо ПДЧ се нуждаят задължително от допълнителна трета панта.


Горната панта поема тежестта на вратата при опън, а долната при натиск. Тъй като вратата при отваряне има променлива скорост се счита, че пика на скоростта е в средата, т.е. на около 90 градуса спрямо касата. В този момент скоростта плюс тежестта на вратата създават максимално напрежение върху горната панта.
За да се разпредели равномерно напрежението се налага да се сложи допълнителна трета панта. Местоположението й се изчислява спрямо тежестта на вратата. Винаги обаче е по-близко разположена до горната панта, за да „обере“ част от създаденото напрежение.
Така разположени, трите панти поемат равномерно напрежението и гарантират, че ще имате перфектно работеща врата дълго време.

Вижте монтирана от нас интериорна врата Discovery Classen с камуфлажна каса Смок за панелни жилища БЕЗ КЪРТЕНЕ и с три панти:

Врата Дискавъри 1 Classen с три панти
Монтирана от нас интериорна врата Дискавъри 1 Classen с три панти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *