Какъв трябва да е отворът за врата 80 см с каса?

За много от нас, монтажът на врати изглежда сложна задача и затова я оставяме на професионалистите. В тази статия ще обясним, как се вземат точни размери на строителен отвор за монтаж на врата с каса Класен.

Отвор за врата и параметри на врата- често срещана грешка

За обикновения човек, който няма ежедневен контакт със специализирана номенклатура, терминът размер на врата може да бъде просто неразбираем.
Особено ако решите да монтирате вратата сами, грешките могат да ви костват много време, проблеми и пари. Ето защо, в началото си струва да разграничим няколко основни термина.
Когато говорим за параметри за монтаж на врата, струва си да знаете, че размерите на вратата могат да се отнасят до крилото на вратата, отвора на стената, размера на светлия отвор, както и размера на вратата с касата. Така че, когато говорим за „врата 80 см“, която е най-често срещаната ширина на врата, имаме предвид ширината на крилото на вратата и съответно отворът в стената трябва да е по-голям от 80 см.

Размери на строителен отвор за различните каси Класен:

  • Съответно за врата с регулируема каса 80 см с прави первази, строителния отвор трябва да е широк от 88 см до 90 см и височината от готов под трябва да е 206 см.
  • За каса Стандарт (щок) без первази, размерите на строителния отвор за врата 80 см трябва да са 91 см/208 см от готов под.
  • За каса Смок (обличаща за панел) с прави первази, размерите за врата 80 см са 80 см/201 см.

Ако височината на отвора не може да се коригира поради някаква причина, вратата и касата може да се „подрежат/коригират“ по височина.

Важно е да запомните, че измерванията трябва да се извършват възможно най-точно, като се вземат предвид дебелината на стената, ширината и височината на отвора. При определяне на ширината вземаме предвид измерването от стена до стена от цели шест точки. Височината се измерва на три места от пода до щурца. Най-малкият получен размер се взема предвид и на него се основава изборът на касата.

Снемане на размери за врати
Снемане на размери за интериорни врати

В случай на съмнения и трудности е най-добре да се доверите на професионалист, който ще вземе предвид всички характеристики и особености на конкретния обект, като кривини, денивелации, ще прецени има ли достатъчно място за первази и т.н.
Професионалистът ще избере точния модел и размер каса, така че да пасне идеално на отвора.
Затова не се колебайте да се свържете с нас!

2 отговори на "Какъв трябва да е отворът за врата 80 см с каса?"

  1. Здравейте искам да попитам дали имате врата с широчина 80 см и 180 височина !!! Искам да закупя 2 такива врати,понеже нашият размер е нестандартен !!

    1. Здравейте, за толкова нисък отвор ще е необходимо значително подрязване на вратата по височина. Подходящи врати за вашия нестандартен случай са безфалцовите, които позволяват рязане отгоре на крилото. За съжаление ние не предлагаме такива, но на пазара има фирми за безфалцови врати, например българската фирма Интекст.
      Фалцовите врати, ако ги подрежем отдолу (те позволяват рязане само отдолу), ще падне дръжката много надолу и затова те не са подходящи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *